SE*Mollydoll´s Ragdoll

Med fokus på helheten

Grattis till er nya familjemedlem!

Nu när ni utökat familjen med en liten kattunge blir livet hemma lite mer annorlunda än tidigare. Vardagen blir mycket roligare och man är aldrig ensam mer.

 

Det är också några saker man behöver se över och som man behöver tänka på nu när kisse är liten, vilket vi sammanfattat till våra kattungeköpare i den här texten.

 

Flytt till nya hemmet

 

Att skilja en kattunge från sin mor, och eventuella syskon, för att flytta till ett nytt hem är en stor omställning för den lilla katten – och även för en äldre katt. Det tar ett tag innan den vänjer sig vid sin nya miljö med dess människor, lukter och eventuella andra husdjur.

 

Låt katten få lära känna sin omgivning i lugn och ro. Placera katten i sin kattlåda och låt den själv söka sig därifrån och ut i bostaden på upptäcktsfärd, då hittar den lättare tillbaka till sin låda. Prata lugnt och försiktigt med katten och låt den nosa på händer innan den klappas så att den lär sig känna igen sin familj. När katten har lugnat ner sig är det dags att ge den mat och vatten.

 

En liten kattunge behöver mycket sömn och alla katter vill vara ifred när de sover. Se till att det finns en lugn vrå dit kattungen kan ta sin tillflykt när den behöver och där den alltid får vara ifred.

 

Om det redan finns djur i hushållet, lämna aldrig din kattunge ensam hemma tillsammans med de övriga djuren innan dom har vant sig vid varandra, utan låt kattungen vistas ensam i sitt tilldelade utrymme. Låt djuren bekanta sig med varandra under uppsikt, för allas säkerhet.

Katt och kattlåda

 

En kattunge från oss är van vid Ever Clean Fast Acting som är en klumpbildande kattsand och är van att gå på både öppna kattlådor och dom som har tak. Vår erfarenhet är att de flesta föredrar låda med tak för att få utföra sina behov ifred, fördelen med dessa lådor är att det även hamnar mindre sand utanför!

 

Ibland har kattungar svårt att förstå vad som är en kattlåda, så kartonger, backar, väskor osv. kan tas för en kattlåda, så plocka bort sådant i början tills katten är säker på vart den ska gå i sitt nya hem.

 

Kattungar är precis som små barn, när dom känner sig kissnödiga så är det bråttom till lådan, därför är det bra att ha flera lådor i början.

En Ragdoll blir stor som fullvuxen så en extra stor kattlåda är att föredra!

 

Pälsvård

 

Ragdoll har en otroligt lättskött päls och det verktyg som fungerar allra bäst på Ragdollpälsar är ”Mirakelkammen”. Om just din katt får en ulligare variant av päls samt för att underlätta för katten vid fällning rekommenderar vi att man använder ”Mars Coat King”.

 

När man ”skalat” bort underullen är det enkelt att underhålla med Mirakelkammen.

Maten

 

Vi ger våra katter en så naturlig kost som möjligt och ger därför ACANA Grassland torrfoder som innehåller hälften färskt kött vilket tillför viktiga näringsämnen i deras mest näringsrika form medan den andra hälften torkas för att ge en koncentrerad och naturlig källa till köttprotein.

 

ACANA Grassland innehåller fem typer av färskt kött i WholePrey-förhållande vilket inkluderar kött, inälvor och brosk för att ge naturlig och komplett näring.

 

Gräsuppfött lamm – kött, lever, hjärta, njure och brosk – allt färskt från lokala gårdar.

Frigående anka – kött, inälvor och brosk – allt färskt från lokala gårdar.

Redeslagda ägg – hela och färska från lokala präriegårdar.

Gädda – hel och färsk från Kanadas rena sjöar.

Frigående kalkon – kött, lever, hjärta, njure och brosk – allt färskt från lokala gårdar.

 

Vi har valt att kombinera ACANA med MUSH VAISTO - ett färskfoder som innehåller endast kött, inälvor, ben, havsalger och solrosolja, precis som naturen tänkt sig!

 

För dräktiga honor är det otroligt viktigt att dom får i sig alla vitaminer och mineraler som behövs för att möjliggöra bästa möjliga fosterutveckling.

 

Råa kycklingvingar är bra att ge som alternativ till tandborstning och då kattungen byter tänder – Tänk på att först frysa in kycklingvingarna om du köper den färsk och att aldrig ge upphettade ben till en katt, dom blir spröda och vassa!

 

Mer information om dessa foder medföljer som broshyrer i eran goodiebag så ta er tid att läsa dom, besök tillverkarnas hemsidor och välj det ni känner passar er och er kattunge bäst. Oavsett om ni väljer att ge er kattunge det ena, andra eller kombinerat så skall kattungen (och den vuxna katten) givetvis alltid ha tillgång till rent och färskt vatten.

 

För att kattungen och den vuxna katten skall få i sig rätt mängd med vätska varje dag rekommenderar vi att man köper hem en fontän. Den stimulerar katten till att dricka ordentligt.

 

Här hemma har vi två fontäner i keramik av märket Pioneer Pet. Varför vi har valt just keramik är framförallt att många katter reagerar negativt på plast och kan få problem med till exempel svarthaka. Pioneer Pets fontäner är även enkla att rengöra och brummar inte. När det kommer till matskålar så föredrar de flesta katter så plan yta som möjligt och detta av den anledning att morrhåren inte störs av kanterna!

Avmaskning och vaccinering

 

Kattungarna vaccineras vid 8 veckor och vid 12 veckors ålder. Därefter bör ni vaccinera katten varje/varannat år, som veterinären rekommenderar. För vaccinet mot kattpest och kattsnuva bör man vaccinera regelbundet. Avmaskning bör inte ske oftare än nödvändigt då resistens kan uppkomma vilket i sin tur gör det svårt att bli av med masken om den i framtiden skulle dyka upp.

 

Ett tips är att vid misstanke använda sig av "Kollamasken" som finns att köpa på apoteket.

Kastrering

 

Vi har valt att låta alla våra kattungar som säljs till sällskap kastreras innan leverans vid omkring från 12-14 veckors ålder då njurar och lever fungerar som hos en vuxen katt. Att tidigkastrera har flera fördelar så som bland annat:

 

 • Yngre katter återhämtar sig snabbare än en äldre katt.
 • Katternas juvenila beteende kvarstår, vilket får anses eftersträvansvärt då det ger ett lugnare, mer människoorienterat djur med mindre vandringsbehov och reducerad aggressivitet.
 • Risken att honkatter utvecklar juvertumörer minskar kraftigt om de kastreras före första löpet.
 • Risken för äggstocks- eller livmodercancer elimineras.
 • Risken för testikeltumörer hos hanar elimineras.
 • Risken för oönskade kullar elimineras.

 

Lek

 

Lek mycket med er kattunge, det är både stimulerande och utvecklande för katten. Men använd INTE era händer som leksaker utan håll i någonting under leken. När kattungen är liten gör det inte så ont när dom biter i handen under leken, men en vuxen katts framfart gör betydligt ondare så lär inte katten att handen är en leksak, så blir leken även rolig när katten är vuxen.

 

Populära leksaker är prasseltunnlar, ”bollbanor”, kartonghus med klös, vippor, bollar med och utan ljud, prasselbollar etc.

Klösträd

 

Några skäl till varför du och din katt kommer att älska klösträd:

 

 • När katten kan hålla sig aktiv och i form året runt minskar risken för fetma och ledbesvär
 • Ett katträd tränar kattens hela kropp, vilket är speciellt viktigt för katter som spenderar mycket tid inomhus
 • Det är den perfekta motionen efter en lång tupplur och håller tristessen borta
 • Kattens klor hålls starka och friska
 • Det är en alldeles egen plats och privatsfär för din fyrbenta vän! Katten kan markera sitt territorium med sin doft och genom att klösa
 • Minskar risken att katten klöser på dina ägodelar och möbler

 

Vi rekommenderar att införskaffa ett rejält och hållbart klösträd från er allra första tid tillsammans, detta för att många billigare klösträd inte håller mer än ett par månader.

 

Här hemma använder vi oss av Kattens NO 1 ”Jumbo”, den är rejäl, hängmattorna är tvättbara och stammarna med sisalmattor håller länge. Kattens NO 1 finns inte i alla fysiska butiker utan är mest lättillgänglig via internet.

 

Man kan med fördel placera ut mindre klöspinnar, klöstunnor, kartonghus etc på olika ställen i hemmet för att katten skall få en så stimulerande levnadsmiljö som möjligt.

Tänkvärt

 

Tänk på att ni har fått hem en liten kattunge som är nyfiken på allt och precis som ett barn måste lära sig vad som är rätt eller fel, farligt eller icke farligt. Och hur gör den det då, jo, genom att hoppa lukta, äta och röra.

Så stäng TOALETTLOCKET!!!! Ramlar en kattunge ner är det inte säkert den kommer upp själv. Lämna inga ljus obevakade, tänk på varma plattor och eldstäder. Tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare är jättespännande och därmed livsfarliga, så titta en extra gång innan ni sätter på maskinerna.

 

Ni har support så länge katten lever - kan vi inte hjäpa er med era frågor direkt, så kan vi nästan alltid ta reda på det!

 

Lycka till med er nya familjemedlem!

© Copyright SE*Mollydoll´s| Design & Layout 2015-2019 Terese Forninge